Kjøpeveiledning
Vi anbefaler alle begynnere som ønsker å kjøpe eget utstyr å komme i kontakt med en lokal klubb før første kjøpet.
Bueskyting er hovedsaklig en rimelig sport å komme seg inn i. Når man begynner kommer raskt ønsket om å anskaffe seg eget utstyr. Her vil det være lurt å tenke seg godt om og spørre seg fram før man går ut å handler.
Det finnes mange muligheter for valg av grener og type skyting innenfor buesporten. Det første du bør tenke ut er hva du ønsker å satse på. Ønsker du å skyte tradisjonelt, eller vil du satse på compound eller recurve? Det er mye å velge i og det finnes forskjellige grener og utstyrstyper. Før du går i gang og velger er det et par ting som det er smart å finne ut av.
Dralengde
Hva er dralengden din? Dette er lengden du trekker ut pilen fra streng til bue. Denne kan være med og påvirke både buen og valg av piler. Klubben har kunnskap og utstyr til å finne ut dette. Spør om hjelp. Det finnes også en del veiledninger du kan selv bruke for å finne dralengden.
- http://www.esdf.org/discover-archery/equipment/measuring-your-draw-length/
- http://www.learn-archery.com/proper-draw-length.html
Høyre- eller venstrebue
Det neste du må vite er om du er en venstre- eller høyreskytter. Dette har ikke bestandig noe med om du til vanlig er venstre- eller høyrehendt. Her må du nesten prøve deg litt fram. Prøv både høyre- og venstrebue og prøv hva som føles mest naturlig. Dette velges ofte ut fra hvilket øye du har som er dominerende. Reglen er at den hånden du trekker strengen med bestemmer hva slags bue du skal velge. Trekker du strengen med høyre hånd og holder buen med venstre skal du kjøpe en høyre bue og vice versa.
Pundstyrke (dravekt)
Denne er litt mer vrien. Det viktigste er at du IKKE starter med en for tung bue. For å kunne trene seg opp til å bli en god bueskytter og skyte konsist bør man starte med en lett bue (=lav dravekt/pundstyrke). Dette vil også styres litt av selve buevalget. Prøv deg fram og kjenn hva som føles riktig. Du bør kunne ha en bue du enkelt klarer å holde oppspent med pilen i minst 30 sekunder uten at du blir sliten. Du bør også tenke på at du skal skyte mange piler på en trening. Det er utrolig kjedelig hvis du etter ett par treninger oppdager at du har en alt for tung bue, og må enten kjøpe nye lemmer eller bytte ut hele buen for å kunne trene.
Hovedsaklig er det tre hovedgrupper buer man kan velge i:
Recurvebue
Denne buen er ofte sett på som den moderne langbuen. Dette er nok også buen du startet med å låne fra klubben. Vi har flere recurvebuer og noen flatbuer til utlån. Dette er buen som man kan montere sikte, stabilisatorer o.l på. Og det er nok den mest bruke buen innenfor konkurranser.
Tradisjonell bue (langbue)
I klubben er det mange som skyter med langbue. Her er det ofte brukt trepiler sammen med buen. Det er ikke mulighet for sikte eller noen annen form for hjelpemidler.
Compoundbue (trinsebue)
Denne buen har ett trinsesystem som gjør at det er enklere å holde strengen oppe når den er trukket tilbake. Her er det også ett mer avansert system for sikte og balansering. Til avtrekket brukes det som regel en av trekkermekanisme.
Piler
Det er viktig at pilene er tilpasset buen du velger. Derfor lønner det seg at disse kjøpes samlet og at du forhører deg med selger om hva som vil passe best for den buen du kjøper.
Det finnes også oversikter man kan følge for å velge riktig piler. F.eks 3Rivers Arrow chart eller goldtip
Annet utstyr
Det finnes så klart en masse andre ting som man kan og bør kjøpe. Her er det bare og velge og vrake i koggere, stativer, buesokker osv.
Før du velger noe utstyr så spør deg rundt i klubben. Det er lov å spørre om å få prøve en bue. Da får du både prøvd dravekt og om det er noe du føler passer for deg. Det kan også hende noen i klubben har brukt utstyr liggende som de ønsker å selge.
Norske butikker
Butikken som er nærmest Lillehammer er Tradbow på Vinstra. Hvis du har mulighet så ta deg turen opp dit og prat med Ola og Nina som driver butikken. De har alltid gode råd for valg av utstyr. Her får du også prøve før du kjøper. Tradbow har spesialisert seg på tradisjonelt bueutstyr, men har også recurvebuer. Compound buer får du ikke tak i her.
Utenlandske butikker
Vær obs på frakt osv. Dette kan ofte være dyrt hvis du kjøper mye.