Hva er bueskyting?

Helårsidrett

Bueskyting er en helårsidrett vi skyter inne om vinteren og ute på sommeren.

Teknisk idrett

Bueskyting er en teknisk idrett, man behøver ikke å være fysisk sterk for å kunne bli en dyktig bueskytter.

Presisjonsidrett

Som presisjonsidrett passer de for alle – uansett størrelse, fasong og fysisk kapasitet.

Passer for alle

Bueskyting passer for alle, uansett alder og er en utmerket familieidrett som skaper miljø på tvers av generasjonskløften.

Rimelig idrett

Bueskyting er en rimelig idrett. Når du har investert i bue, piler og tilbehør, har du utstyret for en årrekke.

Alle aldre

Medlemsmassen fordeler seg på kvinner og menn i alle aldre, men laveste konkurransealder med rangering er 10 år. Det er mulig å delta fra 8 år.

Utendørs baneskyting

Foregår på en åpen slette eller en bane for eksempel en fotballbane. Man skyter på 10-ringede flerfargede skiver i ulike størrelser, avhengig av skyteavstand. Den lengste konkurranseavstanden er 90 meter.

1440-runde

Det skytes 144 piler på 4 ulike avstander.

720-runde 

Det skytes 72 piler og hver alders- og bueklasse har sin egen avstand. Det er dette stevneformatet Norgesmesterskapet skive utendørs skytes i.

 

Skandiarunde

Det skytes 90 piler på 122cm blink og tre forskjellige avstander, avhengig av bueklassen.

Norsk kortrunde

Det skytes 90 piler på 80cm blink og tre forskjellige avstander, avhengig av bueklassen.

Norgesrunden

Det skytes 72 piler på 80cm blink og en fastsatt avstand, avhengig av bueklassen.

Innendørs baneskyting

Er en typisk vinteridrett og foregår oftest i vanlige idrettshaller. Skyteavstanden er vanligvis 18 eller 25 meter. I Norge er denne grenen den mest populære i den forstand at det er flest skyttere som deltar i konkurranser. Arrangørklubbene bestemmer selv om det skal skytes finaler eller ikke. I Norgesmesterskap skytes derimot finaler i alle klasser med flere enn en deltaker.

60 piler, 18m

Det skytes to ganger 10 runder á 3 piler. De fleste klassene skyter på 18m avstand. Ungdommer i klassene langbue, instinkt og barebow skyter på 12m avstand til og med det kalenderåret de fyller 13 år.

60 piler, 25m 

Det skytes to ganger 10 runder á 3 piler. Ungdommer i klassene langbue, instinkt og barebow skyter på 16m avstand til og med det året de fyller 13 år.

30 piler, 18/25m

Det skytes 10 ganger tre piler. Ungdommer i klassene langbue, instinkt og barebow skyter på 12/16m avstand til og med det året de fyller 13 år.

Finaleskyting

Finaler skytes i matcher 1 mot 1 skytter på trippel-blink der det skal skytes en pil i hver blink. Skytteren som får flest poeng etter tre piler får to settpoeng. Ved poenglikhet deles settpoengene mellom skytterne. Første skytteren som får minst seks settpoeng vinner finalerunden. 

Jaktskyting

I jaktskyting, eller 3D-skyting, skyter man på tredimensjonale dyrefigurer eller skiver med bilder av dyr i ulike størrelser på ulike avstander.
Avstanden er ikke oppgitt, og en del av ferdigheten blir således å kunne bedømme avstanden riktig. Jaktmålene er plassert vilkårlig ute i naturen, men løypa er merket, slik at alle går den samme runden. Det skytes som oftest to piler per mål i Skandinavia, etter gjeldende World Archery regelverk. Det finnes andre forbund som har egne regler, for eksempel IFAA eller IBO.
Vanlig størrelse på en jaktløype er 24 mål, ettersom dette er den vanlige banestørrelsen i konkurranser. Det er bare få stevner i Skandinavia som arrangeres på større baner, for eksempel Norwegian Open med 30 mål eller Danish Open med 40 mål.

Finaleskyting i 3D/Jakt foregår oftest på en slette med mulighet for at publikum kan følge med. I likhet med skiveskytingen er det generelt valgfritt å arrangere finaler. Det er derimot vanlig å skyte finaler på Open og i mesterskap. Finaler foregår som følger: De fire skytterne som har gjort det best i kvalifiseringsrunden går videre til semifinalen. Her skytes det om plasser i gull- og bronsefinaler. Skytingen foregår en mot en og vinneren av kvalifiseringsrunden møter fjerdeplassen, andreplassen møter tredjeplassen. Vinnerne av semifinalen går videre til gullfinalen og taperne skyter om bronsemedaljen.

I mesterskap og i noen andre konkurranser skytes også en eliminasjonsrunde på 12 mål, før de beste fire møtes i semifinalen. Det er de åtte beste skytterne fra kvalifikasjonsrunden i hver sin klasse som skyter eliminasjonen.

Feltskyting

Feltskyting foregår på samme måte som jaktskyting, men det skytes på runde, seksdelte gule og svarte skiver.